Bansko 2012

Bansko:

Bulgária legjobb és legmodernebb síközpontja! Az elmúlt években több tízmilló eurós fejlesztéseket hajtottak végre, lifteket, szállodákat, apartmanházakat építettek. További jó pont, hogy ez a hely a leghóbiztosabb a bolgár síterepek közül, sokszor december közepétől egészen májusig lehet használni a sípályákat, köszönhetően persze a modern hóágyú rendszernek.

Bansko 2011 februárjában férfi világkupa futamot rendezhetett, ami óriási megtiszteltetés, és további lökést adhat a síterep fejlesztésében. Részletek ebben a cikkben.

Bansko városa 160 kilométerre található Szófiától, 925 méteres magasságban. Maga a síterület központi része 2000 és 2600 méter között terül el. A városból egy új kabinossal lehet feljutni a hegyre.
A sípályák északi tájolásúak, a hivatalos statisztika szerint 75 kilométernyi pálya van (kicsit soknak tűnik a sítérkép alapján, aki már járt itt, és vannak helyszíni tapasztalatai, írja meg a valós számot…!). Majdnem 50 hóágyú javítja a hóbiztonságot, és több mint 10 ratrakkal kezelik naponta a sípályákat.
Banskon épült a Balkán első funparkja, szóval a freestyle-osok is találnak maguk szórakozási lehetőséget.
A Dopplemayer cég legújabb négyüléseseiből is megtalálható több darab Banskon, úgyhogy a kényelemre egyáltalán nem lehet panasz, a beengedő kapuk csipkártyás rendszerrel működnek.

Szállás:

Gondola Apartments and Suites. Egy kisebb szálloda, amit egy Spanyol fickó működtet. Csatoltam képeket. Franciaágyas szobák, amihez kis konyha rész is tartozik. Semmi nagy luxusra nem kell számítani, de meleg van, tiszta, és van benne minden ami kell. A szálloda alaksorában található szauna és fitnesz terem. A szálloda gyalogosan kb 6-7 percre van a felvonóktól.

Kaja: A szállodának nincsen saját étterme, viszont rögtön a mellette lévő épület (szerintem) Bansko egyik legjobb étterme. Itt lenne egy estebéd mindenki számára (illetve este itt höböröghetnénk), reggelit mindenki a szobájában oldaná meg …a konyhácskájában. Napközben, meg amúgy is a pályán szoktunk falatozni.

Oda út: Mindenki saját autóval. A távolság Csíktól kb. 800 kilométer. Ajánlott útvonal: Brassó-Bukarest-Giurgiu-Sofia-Bansko

Periódus és árak:

Ajánlott periódus: Január 26-30 között egy szerdai indulással, vasárnapi hazatéréssel (3 nap csúszás).

Irányárak:  Szállás 50 euró /fő/4 nap, felvonó 82 euró a 3 napra, illetve 75 diákigazolvánnyal, kaja kb 7-8 euró/fő.

Galéria:

Terep weboldala:  banskoski.com

Galléria a 2012-es juhúról:

 

 

2 thoughts on “Bansko 2012

  1. Pingback: Most jelentkezz a Banskoi túrára | Tereda Blog